ПРАЗНИЦИ
УИКЕНДИ
ЕКСКУРЗИИ
ПОЧИВКИ
БЪЛГАРИЯ
НАД 55
ФЕВРУАРИ, 2020
МАРТ, 2020
АПРИЛ, 2020
МАЙ, 2020
ЮНИ, 2020
ЮЛИ, 2020
АВГУСТ, 2020
СЕПТЕМВРИ, 2020
ОКТОМВРИ, 2020
НОЕМВРИ, 2020
ДЕКЕМВРИ, 2020
ЯНУАРИ, 2021

Спа

БЪЛГАРИЯ - ХИСАРЯ
Дата на заминаване и продължителността на престоя по ваш избор
1 Дни / 1 Нощувки
АСТРЕЯ 4*
България, Хисаря


Вид стая 01.01/01.12.2011 BB нед/четв пет/съб
Единична стая 102 лв 108 лв
Двойна стая 117 лв 130 лв
Апартамент (2 рах) 182 лв 204 лв
Луксозен апартамент (2 рах) 215 лв 215 лв

Цените са на стая и включват закуска, фитнес, басейн с минерална вода, парна баня, сауна и интернет, туристическа такса и застраховка, ДДС.
Настанени повече от 2 души в апартамент или двойна стаязаплащат допълнително 30 лева за възрастен и 20 лева за дете до 12 години.
Деца до 2 год. - безплатно;
Деца от 2 до 12 год., настанени на редовно легло - 50 % от цената за възрастен;
Деца от 2 до 12 год., настанени на допълнително легло - доплащат 20 лева на вечер;
Възрастен на допълнително легло - 30 лева на вечер;

ХОТЕЛ ХИСАР 4*
България, Хисаря


Вид стая BB 01.01/31.12.2011
Единична стая 108 лв
Двойна стая за единична 108 лв
Спалня за двама 119 лв
Двойна стая 119 лв
Апартамент 1-2 човека 141 лв
Апартамент за 2 възр. + 1 дете 152 лв
Апартамент 3-4 човека 176 лв

Цената включва: нощувка, закуска, ползване на паркинг, басейн + шезлонг, фитнес, релакс - център /сауна, парна баня, басейн с топла минерална вода/, туристическа застраховка, курортна такса, ДДС.
Деца от 2 до 12 години - 50% отстъпка от стойността на редовно легло за възрастни;
Възрастен на допълнително легло - 27 лева;

ХОТЕЛ АУГУСТА 3*
България, Хисаря


Вид стая / BB 01.01/31.12.2011
Единична стая 88 лв
Двойна стая 114 лв
Двойна спалня 114 лв
Фамилна стая макс. 3 рах 153 лв
Апартамент едноспален (2 рах) 167 лв
Апартамент двуспален (4 рах) 229 лв

Цените са в лева на стая и включват закуска, туристическа такса, ДДС, паркинг, ползването на външен и вътрешен басейн, чадъри, шезлонги, сауна и фитнес.
Деца до 2 год. - безплатно;
Деца от 2 до 12 год. на редовно или допълнително легло - 50 % намаление от цената за възрастен;
Доплащане за обяд - 18 лева за възрастен/ 10 лева за дете;
Доплащане за вечеря - 18 лева за възрастен/ 10 лева за дете;

Забележка: Посочените цени не се отнасят за Новогодишния период, Международния панаир в Пловдив.


Прочетете малко повече за Хисаря:

Хисаря
е град в Южна България. Той се намира в Област Пловдив и е в близост до град Карлово, под южните склонове на Средна гора, на 360 м н.в.
Характерно за град Хисаря е термалното находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества. През 1882 год. правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, а чешкият химик Состержонек извършва в лабораторията на Санитарния съвет в Пловдив химически анализ на водата от пет хисарски извора. Това е първият химически анализ на минерална вода в България.
Вълшебните извори Хисар се отличава от другите наши курорти по изобилието на своите горещи извори и техния разнообразен химичен състав, температура и лечебни свойства. Всеки извор има своето приложение, име и романтична легенда...
Минералната вода от извор Момина баня е с най-високо съдържание на радон (160 Емана) и температура 47 градуса, което я прави най-показателна за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е слабоминерализирана, без цвят и мирис, с приятен вкус. Името Момина баня се свързва с една легенда от Средновековието, според която дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Веднъж градът бил нападнат от врагове и портите на крепостната стена се затворили. Болярската дъщеря и приятелките ѝ останали при извора. За да не ги заловят в плен, предпочели да се удавят в топлия извор. Преданието говори, че оттогава през нощта се чува плискане на вода в банята - момата излизала от извора...
Минералната вода на извор Момина сълза също е слабо минерализирана, но със съдържание на много микроелементи - манган, цинк, кобалт, мед и други или т.н. метални витамини. Това е най-вкусната от хисарските води! Използва се за питейно лечение и то предимно на стомашно-чревни заболявания. Има температура 42 градуса.
Легендата разказва, че една красива българка отказала да стане наложница на турски бей. За да я унижи, той я накарал да сервира гола на гостите. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на клада. Когато пламъците обгърнали голото тяло, от очите ѝ се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли Момина сълза. Тази легенда е пресъздадена във фонтана с голата жена в центъра на града.
До водопийния павилион Момина сълза е чешмата Стублата, която е най-хладка - 31 градуса и се ползва за промиване на очите. В този район, в диаметър от 200 метра, са разположени няколко извора с различно съдържание на елементи и температура. Топлица е най-горещият извор с 51 градуса и върху него е била построена първата баня, използвана още от римско време. Водата се използва за балнеолечение, подходяща е при гинекологични заболявания. До нея е Бистрица, с температура на водата 45 градуса. Използва се само за къпане. Подходяща е за кожни заболявания - освежава кожата, като я прави извънредно нежна и красива. Затова преди години е била предпочитана от дамите! Срещу тях е Свежест. Водата в банята е с температура 41 градуса, а в басейна се охлажда до 37 градуса. Използва се за лечение предимно на неврози.
Хисаря (наричан Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис, Топлица) има богата хилядолетна история. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр.Хр. По-късното тракийско селище около минералните извори е влизало в пределите на Одриската държава. Около минералните извори били изградени лечебно-религиозни светилища (нимфеуми). От този период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел.
След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква голям римски град. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 м. Археологическите проучвания уточняват, че крепостта е подсилена от 44 кули . В античния град се е влизало през четири големи порти. Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор “Момина сълза”. Тук се намира най-представителната обществена сграда (резиденция). Тя представлява голяма двуетажна постройка, чиито помещения завършват с внушителна сводова конструкция. В непосредствена близост до нея е разположен бански комплекс, който обхваща площ от около 2000 кв.м. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода. Съхранени почти до покрив, те впечатляват със своята оригиналност. От вътрешната страна помещенията са били облицовани с бял мрамор. За отопление е била използвана минералната вода. Комплексът от представителните сгради в парк “Момина сълза” включва и амфитеатъра. Амфитеатърът е от типа на циркусите, в които са се провеждали спортни състезания и борби с животни. Построен е през първата половина на IV в. и е спазвал каноните на новата християнска идеология да не се пролива кръв. Отлично запазена е арената и обслужващите амфитеатъра помещения. През 306 г. била построена банската сграда при извора "Момина баня", където и сега е запазен керамичен надпис, дълъг 16 метра, с имената на римските съимператори Максимилиан Галери и Лициний-баща.

  • През Март - на Сирни Заговезни - кукерско шествие по улиците на града - “джумали”.
“Джумалите” са самобитните кукерски игри на населението от кв.Момина баня в Хисаря. Те съществуват още от езически времена. Коренът на тези игри са тракийските Дионисиеви мистерии. Обредът представлява символичната смяна на старата с новата година. Траките са правили този ритуал в началото на пролетта. По християнския календар това става между Трифон Зарезан и Сирни заговезни, 40 дни преди Великден. Има главен кукер (Дионис), който заедно със свитата си играе, за да е добра новата година. Разиграването на обреда започва от скален връх със светилище. Водачът на кукерите встъпва в символичен брак с Богинята Майка чрез жертвоприношение (курбан). Орфическите общества, поставили началото на този ритуал, са били мъжки – съставени само от “посветени” неженени мъже. Постепенно обредът приема нови измерения, но се запазва условието кукери да бъдат само млади мъже. Те гонят момите, за да ги скубят и ако им позволят, да се любят с тях. Тези закачки символизират първоначалните орфически оргии. Джумалите се обличат с женски дрехи, свирят с джумалски свирки и вдигат шум с хлопките, за да заблудят и прогонят Злите сили (зимата), които не позволяват да се изоре и оплоди земята.
Днес е запазено старото наименование с турски корен “джумал” – мим, маскиран веселяк. Високите маски се наричат “каук” (тур. – висока шапка), а има и ниски – “капели”. По всички маски има закачени огледала, за да отразяват грозното лице на Злото и да го плашат. Изработването на маските е сложна и трудоемка работа, която изисква специални умения. Всичко се нашива на ръка. В една маска има хиляди мъниста и пайети, разноцветни панделки, сухи цветя и гердани. Само няколко жени от селото имат уменията и привилегията да изработват кукерските маски. Тези възрастни жени са на особена почит.


РЕЗЕРВАЦИЯ